Lørdag d. 26. august 2006 blev afslutningen på en omkring 300 år gammel historie.
Nemlig historien om Voersaa Kro.
Denne morgen opstod der en pludselig og voldsom brand i køkkenet, som hurtigt spredte sig gennem de nyrestaurerede bygninger. Det viste sig snart, at være en umulig kamp for de mange brandmænd, så derfor satte man alt ind på at redde den nyeste del af kroen – den del, der indeholdt værelser og forpagterboligen.
Det gik ellers lige så godt! Efter at Hans Peter Nielsen i 2005 købte kroen, som skulle drives som et familieforetagende med Rasmus Nørgaard som forpagter, kom der virkelig gang i kroen igen, og det kunne se ud som om en ny storhedsperiode var på vej.
Kroen var på købstidspunktet i en dårlig stand, men snart påbegyndtes en nænsom, men omfattende restaurering af de gamle lokaler, og i marts 2006 kunne Rasmus Nørgaard slå dørene op til meget flotte og moderne lokaler, tro mod den oprindelige stil.
Med masser af proffesionalisme og imødekommenhed gjorde de atter kroen til et populært og rart sted at komme, og ordrebogen var fuld et år frem på den skæbnesvangre dag.
Efter en tid, hvor troen på en genopbygning var stærk, meddeltes det desværre at det ikke skulle gå sådan. Af forskellige årsager besluttede Hans Peter Nielsen ikke at genopbygge kroen, og satte dermed et meget stort punktum i den lille bys historie.
Kroen har naturligvis gennem alle årene haft mange ejere, men i 1924 købte Kaptajn Hjort den gamle kro og gjorde kroen utroligt populær.
Gunner Hjort havde en fortid som kaptajn på Congofloden. Kaptajnen var ivrig jæger og hjembragte utallige jagttrofæer fra sin tid i Afrika. Disse specialiteter blev udstillet i den dertil indrettede ”Congosal”.
Congosalen var i adskillige år kroens juvel med sin omfattende og udsædvanlige samling af håndlavede våben, elfenbensfigurer, elefantstødtænder, smykker, amuletter, abekranier, udstoppede krokodiller, forstenede æg, forskellige skind og en masse andre sjove ting. Desværre er mange af rariteterne blevet spredt med de mange forskellige ejere.
Kaptajn Hjort gjorde også meget ud af markedsføring, og reklamerede med, at man på stedet kunne tale både tysk, engelsk, fransk samt 3 negersprog!
I 20’erne markedsførtes kroen som Voersaa Badehotel, og kroen havde en badebro, der førte til bolchestribede badehuse med direkte adgang til Kattegat. Her sås kaptajnen ofte i det bare ingenting på vej til en morgendukkert.
I 50’erne kom der igen nye ejere, og kroen blev moderniseret med toiletter, centralvarme og 12 dobbeltværelser. Kroejeren, Harald Mikkelsen, fik nu gang i søndagsballer, med hyggemusik til kaffebordet om eftermiddagen og bal om aftenen. Nu fik også mange norske og svenske turister øjnene op for den idylliske kro, og dette blev starten på ”det norske eventyr”, som fortsatte i mange år. Kombinerede kroophold og indkøbsture blev solgt overalt i det sydlige Norge, og når indkøbene var ordnet arriverede turistbusserne med nordmænd til frokost i Voersaa. Således blev der i 1964 bespist 10-12.000 norske busturister.
I 1970 blev kroen solgt til Asger Jensen som foretog en række betragtelige investeringer i bygningerne. Han lavede bl.a. en vinstue i den gamle stald, der var nogenlunde bevaret i den oprindelige stand. Der blev også bygget et anneks med 13 ferielejligheder, og herefter satsede man på weekendophold. I 2000 solgtes kroen atter engang til forretningsmanden Svend Pape, men Asger Jensen fortsatte i et års tid som forpagter inden han stoppede som krovært efter 31 år. Herefter overtog Svend Hansen forpagtningen, indtil 2005, hvor kroen blev solgt for sidste gang.
Kilde: “Sæbybogen” .